Sunplein 24    •    6373 LH Landgraaf     
t. 06 - 3098 0296    •    cmpnieuwenhagen@gmail.com
Jacob van Maerlantstraat 35    •    6416 TW Molenberg - Heerlen      
t. 06 - 4660 8511    •    consuminderhuisparkstad@gmail.com
Sunplein 24    •    6373 LH Landgraaf
t. 06 - 3098 0296    •    cmpnieuwenhagen@gmail.com
Jacob van Maerlantstraat 35  •  6416 TW Molenberg - Heerlen
t. 06 - 4660 8511    •    consuminderhuisparkstad@gmail.com
Layout balk Menu

Over ons

Hoe het allemaal is begonnen

Het hield me al tijden bezig, al die minima met aan het eind van de maand een week over. Kinderen van tweeverdieners die nooit koken hebben geleerd. Alles voorgesneden en kant-en-klaar gekocht kan niet iedereen betalen, en gezond is het ook al niet. Reclame’s die uitnodigen tot kopen en ouders die hun kinderen een “beter” leven willen geven en verwennerij. Merkkleding, mobiele telefoon, breedbeeld TV op kinderkamers en als je mee wil doen en er is geen geld, dan is er de lening.

Crisis

Slechtere tijden braken aan, minder banen, soms ontslag, meer mensen in de bijstand en zelfs in de schuldsanering. De kinderen van de generatie babyboomers werden groot, kwamen soms niet aan het werk en bleken niet in staat om zuinig te leven en de tering naar de nering te zetten. De omslag in denken van “waar heb ik recht op” naar “wat kan ik betalen om niet in de problemen te komen” werd niet of te laat gemaakt.

Een mens wilt veel maar kan met weinig uitkomen. Het is een kwestie van: Budgetteren leren en zicht krijgen op inkomsten/uitgaven. Met de versnippering van de inkomsten (huurtoeslag , zorgtoeslag, alleenstaande ouderkorting die weer verhaald werd) is dat soms een moeilijke zaak waar wel hulp bij te pas mag komen. Zuinig zijn oftewel consuminderen in plaats van consumeren is in deze tijd aan de orde: Goed voor je portemonnee, gezondheid en het milieu.

De omslag

Ik heb er een tijdje mijn hoofd over gebroken; waar en hoe de verworven levenslessen van dit consumindermens door te geven, aan degenen die willen leren en daardoor in de hemel komen van grip op geld en leven.

Consuminderkringen Landgraaf

Eind 2006 startte ik vanuit mijn huis de eerste consuminderkring Landgraaf.

In kring 1 zaten mensen die consuminderen leerden uit overtuiging, maar ik bleef zoeken naar mijn doelgroep. Degenen die wel moesten consuminderen uit noodzaak. De mens in stille armoede en met schulden door wel of niet verwijtbare schuld. Mensen mogen fouten maken als ze maar willen leren.

Vrijwilligerswerk bij WELSUN als buddy schuldhulpverlening bracht me uiteindelijk bij de doelgroep en startte kring twee, drie en vier. Mijn huis werd weldra te klein van de opgespaarde kleding en spullen voor de doelgroep, zodat mijn “thuis” een loods leek van opslag goederen.

Na een presentatie tijdens een netwerkbijeenkomst armoedebestrijding kwam de oplossing, en werd een droom waar. Hestia Woongroep, inmiddels HEEMwonen, gaf (augustus 2009) een pand aan de Wilhelminastraat gratis in bruikleen. Nederlands eerste consuminderhuis was een feit.

Stichting Consuminderhuis ons genoeg werd opgericht met drie bestuursleden, er kwam een bestuurscrisis maar de kracht van de uitvoering hield het consuminderhuis overeind. We groeiden verder, hakten knopen door, namen beslissingen en maakten een doorstart.
Stichting consuminderhuis Parkstad werd opgericht met een capabel bestuur van mensen die hun tijd, kennis en netwerk spontaan aanboden. Omdat ze geloven in het concept en de mensen op de werkvloer!

Ik ervaar dit als het mooiste compliment wat we maar konden krijgen. We zitten nog steeds in het pand aan de Wilhelminastraat 25. Inmiddels is de 49ste ste consuminderkring gestart.

Maar daar moet je wel iets voor doen; voor wat hoort wat. Degene die spullen nodig heeft en krijgt wordt gevraagd deel te nemen aan een consuminderkring en/of vrijwilliger te worden in het Consuminderhuis. Elke vrijwilliger of kringlid krijgt een pasje waarmee hij/zij spullen die in het huis aanwezig zijn, gratis mee kan nemen naar behoefte.

Consuminderhuizen

Er zou in elke stad in Nederland een consuminderhuis moeten staan waar mensen overtollige spullen heen kunnen brengen. En waar de mensen die vooruit willen, een nieuwe start kunnen maken en leren meer te doen met minder. Het gedachtegoed consuminderen wordt doorgegeven, want in Heerlen en Brunssum staat het tweede en derde consuminderhuis, opgericht door mensen die het in Landgraaf leerden. Een draaiboek consuminderkringen is geschreven en meerdere mensen opgeleid om kringen te leiden. Er is een consuminderhuis in oprichting in Pekela en Nunspeet. Dit prachtige initiatief zal worden doorgegeven, de continuïteit gewaarborgd.

Begin maar bij het begin, leer zelf consuminderen. Waarna je de opgedane leerstof aan je kinderen door kan geven, zodat ze voor altijd gelukkig zijn kunnen loskoppelen van geld.

Mijn droom, een consuminderhuis, kreeg een extra glans, met de oprichting van: Stichting Consuminderhuis Parkstad.

Annemiek van Deursen