Sunplein 24    •    6373 LH Landgraaf     
t. 06 - 3098 0296    •    cmpnieuwenhagen@gmail.com
Jacob van Maerlantstraat 35    •    6416 TW Molenberg - Heerlen      
t. 06 - 4660 8511    •    consuminderhuisparkstad@gmail.com
Sunplein 24    •    6373 LH Landgraaf
t. 06 - 3098 0296    •    cmpnieuwenhagen@gmail.com
Jacob van Maerlantstraat 35  •  6416 TW Molenberg - Heerlen
t. 06 - 4660 8511    •    consuminderhuisparkstad@gmail.com
Layout balk Menu

Kringen

Rondkomen met minder geld

Nooit meer rood staan

Het klinkt te mooi om waar te zijn: meer doen met minder geld en niet meer rood staan. Consuminderhuis Parkstad bewijst dat het kan. Initiatiefneemster Annemiek van Deursen legt uit hoe.

Consuminderkringen

Veel mensen weten niet hoe ze met geld om moeten gaan. Dat hebben ze nooit geleerd. Ze staan elke maand rood, hebben schulden en dichten het ene gat met het andere. Ze willen wel anders, maar weten niet hoe. Het Consuminderhuis helpt mensen grip te krijgen op hun financiën. Een groep van + 12 mensen komt regelmatig bij elkaar. Eerst elke twee weken. Later eenmaal per maand. Dat heet een consuminderkring. Deelname is gratis. Jong en oud doet mee.

Onderwerpen

In zo’n kring bespreken we allerlei onderwerpen. Wat zijn mijn vaste lasten? Hoe krijg ik mijn administratie op orde? Hoeveel leefgeld heb ik nodig voor mijn wekelijkse boodschappen? Hoe koop ik bewust? Hoe krijg ik zicht op mijn uitgaven? Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag? Welke verzekeringen heb ik nodig? Heb ik recht op bijzondere bijstand Hoe kan ik rekening houden met het milieu? ? Hoe voed ik mijn kinderen kostenbewust op?

Wij leren op een heel praktische manier hoe je kunt budgetteren en geven bespaartips. Is geld lenen echt nodig? Kun je beter een dure of goedkope wasmachine kopen? Kies je voor prepaid bellen of een abonnement?

Na verloop van tijd heeft men grip op geld en komt grip op leven aan de beurt. Hoe wordt je je eigen budgetbeheerder en kan ingekochte budgetbeheer en bewindvoering stoppen omdat je het zelf nu wel kan? Door bewustwording geleerd bij budgetteren zou dat zomaar kunnen. Thema’s als tijdmanagement en ijkpunt leren je verder te groeien en je dromen te uiten en met tussen stapjes te verwezenlijken. Je mede kringleden vuren je wel aan staande in de berm van je levensweg.

Elkaar helpen

Door ervaringen uit te wisselen helpen mensen elkaar. Dat is belangrijk. Je voelt dat je er niet alleen voor staat. We kijken ook bij mensen thuis en geven tips om te besparen op stookkosten.
Na verloop van tijd merken deelnemers dat dingen veranderen. Kwamen ze eerst elke maand te kort, nu houden ze geld over. Mensen zijn opgelucht dat ze overzicht hebben, dat ze weten hoeveel geld binnenkomt en hoeveel ze nodig hebben om rond te komen.

Koken, knutselen en tuinieren

Voor deelnemers van consuminderkringen, vrijwilligers en hun kinderen zijn er ook aparte kookkringen, knutselkringen en cursussen moestuinieren. Leuk om samen te doen. Taarten bakken, kleren verstellen, cadeautjes maken. Materiaal hergebruiken, dingen uit de natuur. Op een creatieve manier zuinig met geld omgaan.

Gratis spullen

Deelnemers van kringen en mensen met financiële problemen kunnen in het Consuminderhuis spullen ophalen: meubels, wit- en bruingoed, maar ook kleding, servies en speelgoed. Alles is gekregen en alles gaat gratis de deur uit. Hier geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. Mensen die spullen halen, vragen wij vrijwilliger te worden of lid te worden van een kring.
Ook meedoen?

tel: 06-46608511, tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag of kom langs bij:

Het Consuminderhuis
Wilhelminastraat 25
6373 JS Landgraaf

Of

Jacob van Maerlantstraat 35
6416 TW Heerlen